You are currently viewing Maliny – co warto o nich wiedzieć?
  • Post author:
  • Post category:Ogród

Owoce jagodowe są bardzo popularne w naszym kraju, szczególnie chętnie spożywa się je w okresie letnim – wtedy właśnie krzewy owocują. W inne miesiące roku jesteśmy zdani na mrożone produkty lub na przetwory. A wiadomo, że nic tak dobrze nie smakuje, jak soczysty, świeży owoc. Obok truskawek, borówek, czy jagód dużą popularnością cieszy się także malina.

Co warto o niej wiedzieć?

owoce czarnej maliny Malina to owoc przypominający truskawkę, tylko złożony z mnóstwa małych kuleczek. Mają jasny różowo-czerwony kolor, choć zdarzają się też nietypowe odmiany np. czarna malina – sadzonki tego typu można kupić przez Internet. Owoce są lekko kwaskowe, orzeźwiające, bardzo miękkie i delikatne. Malinę można spożywać na surowo – wystarczy ją opłukać i usunąć szypułki. Takie owoce dodaje się do deserów, ciast, czy lodów – maliny nie trzeba kroić, co ułatwia pracę w kuchni. Nic jednak nie stoi na przeszkodzie, by z malin zrobić różne przetwory. Domowy sok będzie idealnym dodatkiem do herbaty pitej w jesienne wieczory, sos będzie polewą do lodów, a dżem sprawdzi się na kanapki czy do naleśników. Znane są także malinowe alkohole, miody z dodatkiem malin (w wersji liofilizowanej lub jako sok), czy też czekolady z malinowym nadzieniem.

czarne malinki - sadzonkiŚmiało można zatem powiedzieć, że malina to owoc bardzo uniwersalny, który można spożywać na wiele sposób. A co z jej uprawą? Malina to dosyć wysoki krzew, bardzo gęsty i szybko rozgałęziający się. Ma duże, jednak dosyć delikatne liście, a pędy zwykle pokryte są kolcami – choć zdarzają się odmiany bezkolcowe. Łatwo się rozplenia i rozkrzacza, dodatkowo z jednego krzewu można uzyskać mnóstwo tych wspaniałych owoców. Malina lubi stanowisko słoneczne, w cieniu będzie słabo owocowała, a owoce same nie dojrzeją. Zazwyczaj już w drugim roku od posadzenia maliny można zrywać pierwsze owoce. Jeśli lubimy eksperymenty to warto zamówić np. czarną malinę mającą ciemne owoce i delikatny jeżynowy smak. Ogrodnicy winni pamiętać o corocznym przycinaniu krzewu. Chodzi o to, by się bardziej on rozkrzewiał, a nie rósł do góry i w liście – w końcu to nie je chcemy zjadać. Do wszelkich prac warto ubierać ogrodnicze rękawice by się nie pokaleczyć o kolce wystające z łodyg maliny.

Podsumowując, malina to świetny owoc, który warto ze smakiem zajadać nawet codziennie. Ma delikatny, świeży, lekko kwaskowy smak, piękny kolor, sprawdzi się jedzona na surowo i do robienia przetworów. Posiada mnóstwo witamin i mikroelementów. Warto też, jeśli posiadamy działkę, posadzić malinowe krzewy by cieszyć się owocami z własnych zbiorów.