Gdzie najlepiej przechowywać kawę?

Kawa to popularny napój, który jest pity niemalże na całym świecie. Aromatyczny napar pobudza, podnosi ciśnienie i jest szczególnie chętnie wybierany do picia rano, kiedy trzeba mieć energię do działania. Jest wiele rodzajów kawy, zarówno mielonej, jak i ziarnistej. Są kawy czyste i aromatyzowane, rozpuszczalne i do ekspresów ciśnieniowych. Ich wybór zależy od naszych preferencji.

Puszka na ziarna kawy

 puszka metalowa na kawęJest jednak coś, o co warto zadbać, bez względu na to jaką kawę lubimy. Chodzi mianowicie o przechowywanie. Kawa w otwartej paczce szybko zwietrzeje, jej smak i aromat będą dużo słabsze. Przez to zamiast smacznego napoju dostaniemy wodę o smaku kawy. Dlatego tak ważne jest, by posiadać odpowiednie pojemniki do przechowywania kawy. Sprawdzi się tu przede wszystkim biała puszka metalowa na kawę. Metal jest materiałem trwałym i niechłonącym zapachów. Jeśli puszka nam wypadnie z rąk nie trzeba się obawiać, że się potłucze, czy zniszczy. Z drugiej strony jeśli będziemy chcieli do puszki wsadzić coś innego np. herbatę sypaną, to wystarczy ją wcześniej umyć. Nie trzeba się bać, że materiał tak przesiąknie zapachem, że nie będziemy mogli w puszce trzymać nic innego. Metalowa puszka w kolorze białym będzie też uniwersalną ozdobą do każdej kuchni. Można kupić puszki duże i małe, kwadratowe i owalne.

 puszka metalowa na kawęWażne jest to, by puszka była szczelna i miała dobre zamknięcie, dzięki czemu aromat nie będzie ulatywał. Puszkę należy trzymać w suchym i chłodnym miejscu. Niektórzy trzymają także kawę w lodówce, co ponoć ma zapewnić jej dłuższą świeżość. Gdzie jeszcze można przechowywać kawę? Dobrym pomysłem jest chowanie jej do słoików. Mogą to być zakręcane słoiki typu twist, jak i weki z gumową osłonką przy zamknięciu. Słoiki także są bardzo szczelne, a fakt iż są przeźroczyste sprawi, że będzie zawsze widać ile kawy nam jeszcze zostało. Wadą słoików jest ich nietrwałość – jeśli słoik nam spadnie na podłogę to się stłucze i nie będzie się nadawał do użytku. Dobrym pomysłem będzie także hermetyczny, próżniowy pojemnik. Dostępne są one w różnych wzorach i rozmiarach, są szczelne. Wadą jest to, że są zrobione z plastiku, więc łatwo się rysują, a do tego mogą chłonąc zapachy.

Podsumowując, przechowywanie kawy jest bardzo ważne, ponieważ zarówno kawa rozpuszczalna, mielona, jak i ziarnista szybko mogą stracić swój aromat. Najlepszym rozwiązaniem będzie metalowa puszka z solidnym zamknięciem. Nieco gorszymi rozwiązaniami będzie szklany słoik lub pojemnik próżniowy wykonany z plastiku. Są one bardziej problematyczne i mniej trwałe.